Підприємці пояснили, чому українська продукція дорожча за польську

Голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич вважає, що польське податкове законодавство прогресивніше, а українська влада лише прикривається європейськими нормами. Бізнес включає в ціну всі ризики.
Коментуючи заяви Мінфіну про те, що відомство виступає проти запровадження правила нарахування ПДВ щодо оплати, а не за першою подією, оскільки це суперечить європейським законодавчим деклараціям, він назвав такі заяви маніпулятивними.
"Мінфін не читав цих декларацій. Вони ж "тут – читаємо, тут – рибу загортаємо". Вони ж висмикують лише ті положення, які їм потрібні і на них спираються. Візьміть тоді і повністю імплементуйте польське законодавство, повністю польський податковий кодекс. Це маніпулювання вже не смішно" , – розповів Сергій Доротич.

За його словами, принцип нарахування ПДВ щодо оплати полегшить становище бізнесу та заощадить його кошти, а в результаті зменшить витрати кожного українця.
"Відсоток цього кредитування держави закладається в ціну товару, а потім усі українці кажуть, а чому у нас таке дороге. Чому у нас дороге молоко, чому продукти харчування не дешевші за польські? Там держава кредитує, відстрочує сплату взагалі ПДВ на три роки малому бізнесу" – вважає бізнесмен.

Таким чином, у Європі держава йде назустріч бізнесу, тоді як українська держава, навпаки, використовує бізнес, щоб той фактично кредитував державний бюджет за рахунок принципу "ПДВ з першої події".
"Наприклад, ви везете товар, ви його відвантажили, грошей не отримали, а податки заплати. А через три місяці отримаєте ці гроші. гроші, буде воно потім продано чи ні. А так, звісно, це зменшить роздрібні ціни, полегшить роботу бізнесу. Виграють усі, виграє держава, виграє кожен українець, виграє кожен підприємець" , – вважає Сергій Доротич.