Армія РФ збільшує кількість та масштаби механізованих штурмів – ISW

За спостереженнями фахівців Інституту вивчення війни (ISW), росіяни нарощують кількість і масштаби механізованих наземних штурмів на деяких ділянках фронту в Україні. Такі дані надав ISW.
Аналітики вказують на те, що за останні два тижні російські війська, схоже, збільшили кількість і масштаби механізованих наземних штурмів на окремих ділянках фронту, що свідчить про помітне загальне збільшення кількості російських механізованих штурмів на всьому театрі бойових дій.

Фахівці додають: окупанти можуть збільшити загальний темп своїх наступальних операцій в Україні.
Інтенсифікація російських механізованих штурмів відбувається, як правило, одночасно з посиленням ракетних ударів і ударів безпілотників по українських енергетичних об'єктах.
У зв’язку з цим експерти припускають, що війська РФ можуть посилювати удари з метою подальшого тиску на українське командування для розгортання систем протиповітряної оборони за межами фронту, аби безпечніше для себе посилювати авіаційні операції з метою підтримки наземних операцій.
Українські джерела продовжують наголошувати на тому, що фрагментарне і запізніле надходження нових західних систем в Україну дозволить російським військам адаптуватися до них і згладжувати ймовірні оперативні переваги, які ці системи могли б надати українським військам в іншому випадку.
Відтак, видання Politico повідомило 3 квітня, що високопоставлені українські офіцери заявили, що нові західні системи надходять занадто пізно і в недостатній кількості, щоб мати максимально ефективний оперативний вплив на полі бою. У разі нового наступу росіян влітку існує великий ризик того, що лінія фронту зруйнується.

Ключові висновки ISW за 3 квітня:
Російські війська, схоже, збільшили кількість і масштаби механізованих наземних штурмів на окремих ділянках фронту протягом останніх двох тижнів, що свідчить про помітне загальне зростання кількості російських механізованих штурмів на всьому театрі бойових дій. Російські війська, можливо, збільшують загальний темп своїх наступальних операцій в Україні. Українські джерела продовжують наголошувати на тому, що фрагментарне і запізніле прибуття нових західних систем в Україну дозволить російським військам адаптуватися і нівелювати ймовірні оперативні переваги, які ці системи могли б надати українським військам в іншому випадку. Міністерство оборони Росії заявило, що напад на "Крокус Сіті Холл" 22 березня спричинив значне збільшення кількості кандидатів на контрактну службу на тлі повідомлень про зусилля Росії щодо нарощування війська. Глава Республіки Татарстан Рустам Мінніханов попередив, що російські компанії та місцева влада повинні захищатися від ударів українських безпілотників і не покладатися на російську протиповітряну оборону після того, як 2 квітня Україна завдала ударів по російському військовому виробництву і нафтопереробній інфраструктурі в Татарстані. Підтримуваний Росією колишній український політик-сепаратист Олег Царьов поскаржився 3 квітня, що жодна з нинішніх російських політичних партій не представляє політичні інтереси російських ультранаціоналістів, вказавши на можливе джерело невдоволення між проросійською ультранаціоналістичною спільнотою і Кремлем. Україна та Фінляндія підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку. Нещодавно російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Бахмута і Донецька, а також у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей. Російська влада продовжує розширювати соціальні пільги для російських військовослужбовців.