У ГУР розповіли деталі обміну полоненими, який не відбувся

У Головному управлінні розвідки розповіли деталі обміну полоненими із Росією, який був запланований на 24 січня, але не відбувся, як стверджує агресор, через падіння літака Іл-76 в Бєлгородській області РФ.
Про це заявив представник Головного управління розвідки МОУ та Координаціного штабу Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону новин.

"Питання доставки полонених на обмін – відповідальність країни, яка їх утримує. Україна зі свого боку вжила всіх заходів для того, щоб вчорашній обмін відбувся.
Цивільний транспорт з російськими полоненими знаходився на місці, це Сумський напрямок. Все було готове для обміну. Відповідні служби попереджені, забезпечений режим тиші на напрямку. Прикордонники, Сили безпеки і оборони – всі відпрацювали належним чином.
Минулого разу, 3 січня, коли Україна повернула 230 свої захисників, Росія також використовувала авіасполучення для переміщення наших полонених. Але тоді було заздалегіть попереджено Україну, і було прохання забезпечити режим тиші, тому що сідає борт з військовополоненими українцями. Звичайно, Україна дотрималась цього, і обмін був успішно реалізований.
Стосовно вчорашніх заходів… Такої інформації від агресора ні в усному, ні в письмовому вигляді не надходило.
…За зізнанням самих росіян, вони використовують для транспортування українських полонених військову авіацію. Іл-76М – військовий літак, зі спареною зенітною гарматою на хвостовій частині".
Юсов повідомив, що конкретно цей борт був помічений на аеродромі "Енгельс-2" в Саратівській області РФ, де він забезпечував боєкомплектом стратегічну авіацію противника. Крім того, за його словами, це той самий літак, який постачав ракети для ударів по Харкову.
Передісторія:
Вдень 24 січня у Бєлгородській області РФ впав військовий літак Іл-76. Джерела УП в Генштабі зазначили, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300. Після падіння російського Іл-76 низка російських ЗМІ поширили заяви голови комітету Держдуми Росії з оброни Андрія Картаполова про те, що в ньому нібито перебували десятки українських військовополонених, яких везли на обмін; український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що з’ясовує ситуацію. Через кілька годин після появи інформації про падіння Іл-76 Генштаб ЗСУ оприлюднив заяву, в якій натякнув, що цей літак був військовою ціллю і перевозив боєприпаси для російської армії Головне управління розвідки МОУ констатувало, що запланований на 24 січня обмін не відбувся, водночас відомство зазначило, що не володіє даними, чи перебували українські полонені на борту. Білий дім заявив, що поки не має достатньо інформації, щоб встановити, що сталося з літаком Іл-76.