МВФ: Україні треба до 4 млрд доларів на місяць, але потреби можуть зрости

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінює щомісячні потреби України на рівні від 3 до 4 млрд доларів у 2023 році. Однак вони можуть зрости й до 5 млрд.
Про це повідомляє сайт МВФ.
Зокрема, як заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва на міжнародній експертній конференції з відновлення, реконструкції та модернізації України, українська сторона заслужила на фінансову підтримку.
"Але нам також потрібно планувати заздалегідь. Потреби України у фінансуванні у 2023 році величезні… За нашими поточними оцінками, щомісячні потреби у фінансуванні у 2023 році становитимуть від 3 до 4 млрд доларів, що відображає сувору реальність великого бюджетного дефіциту у контексті руйнівної війни", – зазначила вона.

У той же час, якщо руйнація української інфраструктури та економічної діяльності стане ще масштабнішою, сума може зрости до 5 млрд доларів.
"Це фінансування призначене для того, що ми класифікуємо як "етап відновлення", під час якого економіка стабілізується, і країна дотримується відповідного пакету макроекономічної політики", – сказала Георгієва і додала, що ці цифри були узгоджені з українською владою під час підготовки державного бюджету на 2023 рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про завершення роботи місії експертів МВФ , наступні переговори про нову програму для України відбудуться у листопаді цього року.