В ISW проаналізували заяви росіян про ураження літаків А-50 та Іл-22

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували російські версії про збиття російського літака А-50 і пошкодження повітряного командного пункту Іл-22М.
Українські офіційні особи заявили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня.
Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний опублікував відеозапис польотів, який свідчить про те, що українські сили завдали удару по А-50 та Іл-22 над Азовським морем.
Валерій Романенко, провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету, заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії, оскільки значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

Південне оперативне командування Збройних сил України заявило, що до цього удару Росія мала на озброєнні лише три літаки А-50 з шести, які перебували на озброєнні.
Водночас російський інформаційний простір в основному заперечував, що українські сили збили літак А-50, натомість "дивним чином" стверджував, що літак був знищений "дружнім вогнем" російської протиповітряної оборони.
Аналітики вказують, що А-50 використовується для координації дій російської авіації і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що російські ППО збили А-50, було б катастрофічним провалом з боку російських сил, якби це було правдою.
Російське джерело, яке спеціалізується на російській авіації, звинуватило російських командирів, які не мають належного досвіду, необхідного для їхніх посад. У звіті зазначають, що нинішній командувач Повітряно-космічних сил Росії, генерал-полковник Віктор Афзалов, має великий досвід роботи в російській протиповітряній обороні.
Експерти інституту кажуть: незалежно від того, чи створює його відсутність досвіду пілота якісь проблеми для російських повітряних операцій, що викликає сумніви, його досвід роботи в якості протиповітряної оборони мав би бути відповідним для того, щоб російські війська не збивали власні літаки повітряного управління.

Російське інсайдерське джерело, яке стверджує, що є дотичним до невстановленої російської структури безпеки, стверджує, що невстановлені російські суб'єкти створили "качку" (російський термін для неправдивої заяви) про те, як російські сили збили А-50, щоб запевнити російських пілотів, що польоти над Чорним і Азовським морями все ще безпечні, і що причиною інциденту була людська помилка.
"Незрозуміло, чому російські пілоти мають почуватися комфортніше з думкою про те, що їхні наземні засоби протиповітряної оборони є настільки некомпетентними", – ідеться в огляді.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не має жодної інформації про збитий літак, і порекомендував журналістам уточнити інформацію про це в Міністерстві оборони Росії.
"На момент публікації цієї публікації Міністерство оборони Росії не зробило офіційної заяви з приводу інциденту", – кажуть аналітики.

Ключові висновки ISW за 15 січня
Українські офіційні особи оголосили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командування Іл-22 в ніч на 14 січня. Представник української розвідки підтвердив, що російські війська можуть нарощувати сили зі швидкістю, що дорівнює російським щомісячним втратам особового складу, що узгоджується з оцінкою ISW про те, що російські війська здатні проводити регулярні ротації на оперативному рівні в Україні. Скібіцький зазначив, що міжнародні санкції обмежують російське виробництво ракет і безпілотників, оскільки російські війська, ймовірно, продовжують адаптувати свої ударні ракетні комплекси і безпілотники, намагаючись подолати українську протиповітряну оборону. Німецьке видання BILD повідомило про секретні німецькі документи, що описують гіпотетичний сценарій підготовки до можливого майбутнього конфлікту між НАТО і Росією. Розробка таких сценаріїв, які зазвичай засекречені, є нормальним завданням для професійних військових штабів. Президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії 15 січня, щоб обговорити аспекти українського мирного плану та підтримку України зі світовими лідерами на Всесвітньому економічному форумі в Давосі з 15 по 19 січня. Північнокорейська делегація на чолі з міністром закордонних справ Північної Кореї Чхве Сонг Хуї прибула до Москви 14 січня з офіційним державним візитом до Росії, який триватиме з 15 по 17 січня. Росія та Іран готуються до підписання Великого міждержавного договору для подальшого розвитку російсько-іранського військово-технічного співробітництва. Кремль посилює заходи цензури, щоб обмежити критику військових дій Росії в Україні напередодні президентських виборів у березні 2024 року. Російські війська здійснили підтверджені просування на захід від Донецька та поблизу Кринок на тлі триваючих позиційних боїв уздовж усієї лінії зіткнення. За повідомленнями, так звана "ДНР" формує жіночий загін з управління безпілотними літальними апаратами. Головне управління військової розвідки України заявило, що українські сили опору підірвали російський військовий автомобіль УАЗ "Патріот" в окупованому Мелітополі Запорізької області, в результаті чого четверо російських військовослужбовців отримали поранення, а невизначена кількість особового складу загинула.