У ВМС пояснили, чому Зміїний та “вишки Бойка” є “сірою зоною”

Острів Зміїний та "Вишки Бойка" перебувають під вогневим контролем Сил оборони України, але ця зона залишається "сірою" через присутність російської військової авіації в цьому секторі, яку ворог використовує для розвідки та вогневого ураження. Про це заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.
"Усі ці об’єкти знаходяться в нашій акваторії, яку ми контролюємо у вогневий спосіб. Тобто 25 тис. кв. км більше року тому ми звільнили від присутності російських кораблів, і відповідно – й "вишки Бойка" так звані, й острів Зміїний знаходяться в цій акваторії. Підійти на цю відстань росіяни не можуть, бо ми їх знищимо, а це приблизно на відстані 100 морських миль.

Водночас ця зона залишається "сірою" через присутність російської військової авіації в цьому секторі, яку вони використовують для ведення розвідки та нанесення вогневого ураження. Відповідно, є така проблема, це не секрет, тут ми покладаємося на наших колег із Повітряних сил і на наших іноземних партнерів у надії отримати новітні зразки льотно-авіаційної техніки, такі як F-16, для того, щоб перекрити це питання – і тоді можна буде говорити про повний контроль цієї акваторії", – сказав Плетенчук.

Речник зазначив, що росіяни продовжують завдавати вогневе ураження по острову Зміїний.
"Яка військова доцільність цього – зрозуміти важко, у них там своя логіка, можливо – щоб залякувати представників цивільного судноплавства, може, для того, щоб не дати нам закріпитись. Може, вони вишукують якісь системи, сподіваючись, що вони там є, і б’ють по них. Але, звісно, острів Зміїний перебуває під українським контролем", – зазначив речник.
Водночас Плетенчук зауважив, що в районі острова Зміїний та "Вишок Бойка" і далі залишається мінна небезпека, небезпека ракетних обстрілів та застосування дронів-камікадзе.