Експорт України впав на третину через війну: які галузі лідирують

У січні-жовтні 2022 року з України експортували продукції на 36,9 млрд доларів, а імпортували товарів – на 44,1 млрд доларів.
Про це повідомляє Державна митна служба України.
Загалом товарообіг України за 10 місяців поточного року дорівнював 81 млрд доларів. Проте порівняно з минулорічними показниками за такий самий період експорт товарів за десять місяців впав на 32,3%, імпорт – на 23,9%. Ключовою причиною експерти вважають повномасштабне вторгнення Росії на територію України.
До трійки найбільш експортованих з України товарів увійшли:
продовольчі товари – на 18,5 млрд доларів; метали та вироби з них – на 5,4 млрд доларів; машини, устаткування і транспорт – на 3,6 млрд доларів.

Найбільше імпортували до України такі товари:
машини, устаткування і транспорт – на 12,3 млрд доларів; паливно-енергетичні товари – на 10,6 млрд доларів; продукція хімічної промисловості – на 8 млрд доларів.
Серед країн-експортерів найбільший товарообіг спостерігався з: Польщею – на 5,7 млрд доларів; Румунією – на 3 млрд доларів; Туреччиною – на 2,4 млрд доларів.
Основні країни-імпортери України – це: Китай – на 6,6 млрд доларів; Польща – 4,4 млрд доларів; Німеччина – 3,7 млрд доларів.
Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив заборону на вивезення товарів з України на митну територію країни-терориста Росії.