ОЕСР: глобальна економіка втратить $2,8 трлн через війну в Україні

У 2022 році світова економіка зросте лише на 3%, а потім уповільниться до 2,2% у 2023 році. Це набагато нижче темпів економічного зростання, що прогнозуються до війни.
Світова економіка сповільнила зростання після початку Росії проти України. Війна гальмує економіку та чинить додатковий тиск на інфляцію в усьому світі, йдеться у даних останнього економічного прогнозу Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).
Згідно з прогнозами експертів, цього року на світову економіку очікує зростання на рівні всього 3%, а в 2023 році буде уповільнення до 2,2%. Це набагато нижче за темпи економічного зростання, що прогнозуються до війни. Таким чином, наступного року світова економіка недорахується близько $2,8 трлн.

Також війна сприяла зростанню цін на енергоносії, особливо в Європі, посиливши інфляційний тиск. Підприємства у багатьох країнах стикаються з вищими витратами на енергію, транспорт та робочу силу, інфляція досягає рівнів з показниками 1980-х років.
У переглянутому прогнозі ОЕСР очікує, що річне зростання ВВП сповільниться приблизно з 1,2% до 0,5% у США 2023 року. Зростання в Китаї також постраждав, і очікується, що у 2022 році він знизиться до 3,2%. Крім пандемії 2020 року, це будуть найнижчі темпи зростання в Китаї з 1970-х років.
За прогнозами, інфляція поступово знижуватиметься до 2023 року в більшості країн G20 у міру набуття чинності більш жорсткою грошово-кредитною політикою та уповільненням глобального зростання. Прогнозується, що загальна інфляція знизиться з 8,2% цього року до 6,6% у 2023 році.

Нагадаємо, американський економіст Пол Кругман проаналізував стан української економіки в умовах війни, вказавши, що 24-відсоткова інфляція у річному вимірі є цілком помірною.