Беларускі Гаюн: 4 “Шахеда” залітали до Білорусі, ще 7 пройшли транзитом

Моніторингова група "Беларускі Гаюн" стверджує, що вночі 17 жовтня щонайменше 4 російських "Шахеда" залетіли на територію Білорусі, і ще щонайменше 7 раніше пройшли транзитом; РБ піднімала в повітря авіацію Військово-повітряних сил.

"За минулу ніч до Білорусі з України залетіли щонайменше 4 російські дрони-камікадзе типу "Шахед". Перший із них залетів через с. Комарин у районі 23:34, а за ним у тій самій локації пішов наступний о 23:43".
Повідомляється, що обидва "Шахеди" за кілька хвилин залишили повітряний простір Білорусі та полетіли в район Чорнобиля.
Пізніше ще два російські безпілотники зайшли в Білорусь близько 00:35 в районі Любеча і рухалися в напрямку Прип'яті, а потім, ймовірно, також полетіли в Україну.
"Однак Повітряні Сили ЗСУ у своєму щоденному зведенні повідомили, що два БПЛА вийшли з повітряного простору України в напрямку Білорусі – тобто полетіли в РБ. На поточний момент не зрозуміло, про які саме БПЛА йдеться – про ті, що залетіли о 00:35, або про якісь інші", – пише "Беларускі Гаюн".

За даними низки моніторингових каналів, у проміжку між 19:28-20:50 16 жовтня щонайменше 7 БПЛА невстановленого типу залетіли в Україну (у Київську та Чернігівську області) з боку Білорусі.
"Беларускі Гаюн" припускає, що ці безпілотники проходили через Білорусь транзитом, а запуск здійснювався з Брянської області Росії.
Також повідомляється, що в Гомельській області Білорусі фіксували чергову авіацію ВПС РБ – винищувач із Барановичів вилетів близько 00:45 і до 2:00 повернувся назад на базу.
Чому це важливо: Влітку 2024 року вже неодноразово фіксувався заліт російських дронів-камікадзе на територію Білорусі. Так було 13 і 16 липня, 21 серпня а також 27 серпня. Самопроголошена влада РБ ніяк ці факти не коментувала.
Передісторія:
Російські війська вечері 16 жовтня запустили на територію України кілька груп ударних безпілотників. Повітряна тривога лунала у більшості областей. У Києві та області працювала ППО. Уночі 17 жовтня російські війська атакували енергетичну інфраструктуру у Миколаївській області, внаслідок чого частина абонентів залишились без електропостачання. Усі російські БпЛА, які атакували Київ, вдалося знищити, але у Деснянському районі міста внаслідок атаки пошкоджений багатоквартирний житловий будинок. Згодом Повітряні сили ЗСУ повідомили, що уночі 17 жовтня російські війська атакували Україну 56 ударними БпЛА та безпілотниками невстановленого типу та керованою авіаційною ракетою Х-59 – 22 ворожі дрони вдалося знищити, 27 були локаційно втрачені, ще 2 попрямували в сторону Білорусі, однак є і влучання.