Сили оборони знищили російську РЛС “Каста” вартістю понад $60 млн

Військові контррозвідники Служби безпеки України (СБУ) у співпраці зі Збройними силами України (ЗСУ) знищили у Запорізькій області ворожу радіолокаційну станцію (РЛС) дальнього виявлення 39Н6 "Каста-2Е2". З посиланням на дані СБУ.
Вартість вищезгаданої РЛС стартує від 60 мільйонів доларів.
"Фактично ця радіолокаційна станція була "очима" російської ППО, яка контролювала наш повітряний простір. Ворог ховав її в тилу, ретельно маскував і часто передислоковував", – додає СБУ.

Вистежити РЛС вдалось завдяки контррозвідникам із 13 Головного управління СБУ, які "полюють" за таким рідкісними цілями.
Зазначається, що від початку повномасштабної війни підрозділи СБУ загалом уразили:
166 засобів російської протиповітряної оборони; 447 засобів радіоелектронної боротьби, а також радіоелектронної та радіотехнічної розвідки.
39Н6 "Каста-2Е2" – це російська мобільна РЛС, що розроблена для системи протиповітряної оборони. Вона є частиною сучасної системи раннього попередження і контролю повітряного простору і призначена для виявлення, відстеження і ідентифікації повітряних цілей, таких як літаки, ракети та інші повітряні об'єкти. Серед її особливостей:
РЛС може виявляти цілі на відстані до 300 км в залежності від типу цілі та умов роботи. активна фазована антена (AFAR), що дозволяє забезпечити високу точність виявлення і відстеження. станція встановлена на шасі, яке дозволяє їй переміщатися по різним територіям; РЛС інтегрується з іншими компонентами ППО для координації виявлення.