Білорусь підіймала авіацію через можливу загрозу “Шахедів” – “Гаюн”

Білоруські моніторингові канали зафіксували імовірне входження російських "Шахедів" на територію РБ, де через загрозу підняли винищувач.
"За інформацією "Беларускі Гаюн", 15 хвилин тому на аеродромі "Барановичі" було піднято в повітря винищувач ВПС РБ. Політ, імовірно, пов'язаний із перехопленням російського безпілотника Shahed-136/131", – йдеться в повідомленні.
Також, за даними видання, у вівторок вранці на аеродром "Лунінець" прилетіли 2 вертольоти Мі-8 ВПС РБ.

"Малоймовірно, що їхній приліт пов'язаний з очікуванням російської ракетної атаки по території України" – ідеться у публікації.
"Гаюн" нагадує, що з 15 липня на аеродромі "Бобруйськ" практично щодня чергували вертольоти Мі-8 і Мі-24 ВПС РБ. Причиною нібито є прагнення скоротити підлітний час до кордону з Україною для перехоплення російських "Шахедів", що залітають у Білорусь.
"Вибір аеродрому "Бобруйськ" є невипадковим, оскільки він найближче розташований до кордону", – додає білоруське видання.

"З 26 липня ми не фіксували прильотів вертольотів ВПС РБ на аеродром "Бобруйськ". Можливо, військові перестали бачити загрозу нових прильотів російських Shahed-136/131 у Білорусь. Судячи з усього, загроза все-таки збереглася", – зазначив "Гаюн".
Пізніше видання додало, що ще кілька "Шахедів" могли зайти в Білорусь.

"За даними eRadarrua, один із них рухається над територією Поліського радіаційно-екологічного заповідника в напрямку Чорнобиля. Про захід ще одного з "Шахедів" у Білорусь також пише і канал war_monitor", – зазначили в "Білоруському Гаюні".
"Також наразі в небі над Білоруссю літає винищувач, який був піднятий з аеродрому "Барановичі" в районі 23:50", – пише канал.
О 00:33 "Гаюн" зазначив, що у прикордонні з Білоруссю знаходиться 6 "Шахедів".
"Вони перебувають на півночі Чернігівської області України і war_monitor припускає, що також можуть увійти в Білорусь. Точна кількість "Шахедів", які наразі вже в Білорусі, невідома", – додали в "Гаюні".
Нагадаємо, 13 липня російський "Шахед" зайшов у Білорусь о 3 годині ночі і пролетів понад 350 кілометрів, для перехоплення підіймали вертоліт і винищувач.