Один із “Шахедів”, запущених по Україні, годину літав у Білорусі – моніторинг

Один із дронів-камікадзе типу Shahed, запущений РФ під час чергової атаки по Україні ввечері 11 липня, залетів у Білорусь і перебував у повітряному просторі РБ щонайменше 1 годину. Про це йдеться в повідомленні моніторингового проєкту "Беларускі Гаюн".
За даними аналітиків, БПЛА зайшов до Білорусі з Чернігівської області України в районі н.п. Лоїв і взяв курс на північний захід (у напрямку Мозиря), проте є ще один важливий аспект.

На момент надходження першої інформації про захід БПЛА в Білорусь над Гомельщиною вже понад годину перебував гелікоптер Мі-24 ВПС РБ, який вилетів у Гомельський р-н з аеродрому Мачулищі близько 19:00, і винищувач із Барановичів, який вилетів ще раніше – близько 18:30.
Щонайменше це свідчить про те, що сили ППО РБ зафіксували візит "Шахеда" до Білорусі задовго до того, як інформація про це з'явилася в ТГ-каналах, і сам дрон зайшов раніше – в районі 19:00. Ба більше, вже на момент надходження перших публічних повідомлень винищувач ВПС РБ вилетів із Гомельського району, а за деякий час пішов у Мачулищі й вертоліт ВПС РБ.
Не виключено, що війська РБ були в курсі майбутніх маневрів і контролювали повітряний простір над територією Білорусі на випадок непланової поведінки одного з "Шахедів", – зазначає "Гаюн".