Британська розвідка: Удари РФ руйнують культурну спадщину України

Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд тому, як російські ракетні удари руйнують українську культурну історичну та релігійну спадщину.
Про це йдеться в розвідувальному огляді британського Міноборони.
Британська розвідка вирішила присвятити цій темі, оскільки 14 травня виповнилося 70 років з дня прийняття Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту.

У відомстві навели дані Міністерства культури та інформаційної політики України, згідно з якими, станом на 2 травня 2024 року загалом 1 987 закладів культури зазнали втрат та пошкоджень від початку повномасштабного вторгнення Росії.
За оцінками міністерства, станом на 6 травня 2024 року, 1 062 об'єкти культурної спадщини були зруйновані або пошкоджені з початку російського вторгнення, а ЮНЕСКО окремо підтвердила пошкодження 129 релігійних об'єктів станом на 10 квітня.
У середині лютого 2024 року ЮНЕСКО оцінила збитки, завдані Росією культурній спадщині України, у 3,5 мільярди доларів, на відновлення яких знадобиться 10 років і 9 мільярдів доларів.
"Оскільки війна триває, російський військовий апарат, ймовірно, продовжуватиме завдавати шкоди історичній та культурній спадщині України", – йдеться в огляді.