Затримка допомоги Україні допомогла РФ почати наступ на трьох напрямках – ISW

Затримки з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).
За даними аналітиків, наразі російські війська проводять щонайменше три наступальні операції:

вздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема в напрямку Куп'янська та Лиману; в Авдіївці та навколо неї; поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

За оцінками ISW та кількох українських і західних джерел, затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, а саме артилерійських боєприпасів та критично важливих систем протиповітряної оборони, завадили українським військам захистити Авдіївку від російського наступу.
Критична нестача обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська зосередити техніку по всьому фронту, що, ймовірно, заохотило російські війська скористатися ситуацією.
Вони розпочали наступ за межами Авдіївки – вздовж кордону Харківської та Луганської областей з початку січня 2024 року і в західній частині Запорізької області впродовж останніх 48 годин.
ISW вважає, що цей російський наступ, ймовірно, завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.
Україна постраждає, якщо просто окопається і намагатиметься оборонятися до кінця 2024 року, як за це виступають деякі західні держави та аналітики.

Ключові висновки ISW за 18 лютого
Українські сили, ймовірно, зможуть створити нові оборонні рубежі неподалік від Авдіївки, що, ймовірно, призведе до кульмінації російського наступу на цій ділянці фронту. Затримки з наданням західної безпекової допомоги Україні, ймовірно, допоможуть Росії розпочати опортуністичні наступальні операції на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. Нещодавнім початком одночасних наступальних операцій російські війська, ймовірно, намагаються скористатися двома "вікнами можливостей" – періодом перед прийдешньою весняною відлигою і нюансами динаміки надання західної допомоги. Захоплення Авдіївки після чотирьох місяців інтенсивних наступальних операцій є прикладом того, як російські війська проводять наступальні операції, які не обов'язково створюють умови для ширших оперативних здобутків, але все одно змушують Україну виділяти людські та матеріальні ресурси для оборонних операцій. Російські війська ще не продемонстрували здатності забезпечувати оперативно значущі здобутки або здійснювати швидкі механізовані маневри на великих територіях, і захоплення Авдіївки слід розглядати як демонстрацію цієї здатності. Українські офіційні особи розслідують два випадки очевидних порушень Росією Женевської конвенції про військовополонених в окупованій Донецькій області. Російські військові блогери розкритикували Міністерство оборони (МО) Росії за невизнання командира 1-го армійського корпусу "ДНР" генерал-лейтенанта Сергія Мільчакова та штурмову бригаду "Ветеран" (Добровольчий корпус) за сприяння у захопленні Авдіївки, підкреслюючи, що напруженість у відносинах між російськими регулярними та нерегулярними військами зберігається. The Washington Post повідомила, що Кремль організовує широкомасштабні зусилля з поширення дезінформації в українських ЗМІ з січня 2023 року, що підтверджує нещодавні офіційні повідомлення України про російські інформаційні операції, які використовують фейкові Telegram-канали для проникнення в український інформаційний простір. Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила 18 лютого, що Данія передає Україні "всю свою артилерію". За повідомленнями, США звертаються до Індії та Китаю з проханням залучити Росію до переговорів щодо намірів Росії запустити в космос протисупутникову ядерну зброю. 18 лютого, російські війська здійснили підтверджене просування на заході Запорізької області на тлі тривалих позиційних боїв уздовж всієї лінії зіткнення. Російські окупаційні чиновники продовжують використовувати освітні програми як засіб русифікації окупованої України.