В поліції назвали кількість виявлених на Харківщині катівень росіян

В Харківській області після деокупації в населених пунктах було виявлено 28 катівень
Про це повідомляє Поліція Харківської області.
"З моменту деокупації слідчі Нацполіції виявили на Харківщині 28 катівень. Це найбільша кількість по Україні. Три з них лишаються не задокументованими через те, що розташовані в інтенсивно обстрілюваних населених пунктах на кордоні з РФ", — заявив начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

Слідчі Нацполіції розслідують 10 кримінальних проваджень по катівнях на Харківщині. Поліцейські проводять роботу з 227 потерпілими.
Однією з найбільших є справа про катівню у Куп’янську, де російські військові, терористи "Л/ДНР" та колаборанти більше пів року незаконно утримували та катували місцевих мешканців. Катівня знаходилася в приміщенні ізолятору тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції. В рамках об‘єднаного провадження розслідується 73 злочини за ч. 1, 2 ст. 438 КК України — жорстоке поводження з цивільним населенням, в тому числі — поєднане з умисним вбивством. Офіційно потерпілими в Куп’янській катівні визнано 67 людей, однак поліцейським відомо про тортури більш ніж 150 потерпілих. Саме таку кількість людей тримали в ізоляторі при його максимальній місткості в 45 осіб. Слідчим також відомо, що деяких з потерпілих утримували понад 100 днів.
Потерпілі — мирні мешканці віком від 16 до 65 років. Серед них були школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери. За їх свідченнями, окупанти били їх руками й ногами, гумовими палицями та трубами, електричним струмом і електрошокером. Палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби в кайданках, примушували працювати, чинили психологічний тиск. В результаті двоє з бранців померло, четверо вважаються зниклими безвісти, ще четверо досі перебувають в полоні. Більшість отримали важкі психологічні травми. З ними працюють слідчі спеціалізованого відділу розслідування воєнних злочинів.