Британська розвідка: альтернативні маршрути не зрівняється з експортом зерна морем

Розвідка Великої Британії відзначила роль, яку агроекспорт відіграє для України, і заявила, що альтернативні маршрути експорту зерна навряд чи зрівняються з чорноморським.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії від 8 вересня.
Там зазначили, що успішний експорт українського зерна в рамках Чорноморської зернової ініціативи допоміг знизити світові ціни та продовольчу безпеку.
За час дії ініціативи на світовий ринок надійшло понад 32 мільйони тонн продовольства, а індекс продовольчих цін впав на 23% від свого піка в березні 2022 року.
Країни, що розвиваються, особливо виграли від зниження цін, а також від прямого імпорту зерна з України.

"Вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи призвів до скорочення українського експорту, що є очевидним зусиллям, спрямованим на деградацію української економіки та її здатності підтримувати військові зусилля", – йдеться в огляді.

У британському Міноборони нагадали, що сільськогосподарський сектор становив 40% українського експорту до війни і залишається життєво важливим, адже експорт продовольства приніс $28 млрд у 2021 році.
"Україна досягла успіху, використовуючи альтернативні способи експорту зерна, такі як річковий, залізничний та автомобільний транспорт, однак навряд чи вони можуть зрівнятися з пропускною спроможністю чорноморських експортних маршрутів", – стверджує британська розвідка.