Японія відправила на Місяць свій перший посадковий модуль

Ракета-носій H2A з японським місячним модулем SLIM та американським супутником XRISM стартувала з космодрому Танегасіма у префектурі Кагосіма.
Модуль SLIM має відпрацювати технологію високоточної посадки апаратів у межах 100 метрів від запланованої точки на поверхні Місяця. Він також має намір вивчити кратери та рельєф супутника Землі. Посадка модуля на Місяць очікується через 3-4 місяці.
XRISM розроблено для вивчення космосу за допомогою рентгенівської візуалізації та спектроскопії. Він вивчить околиці чорних дірок та галактичні скупчення. Вчені мають намір отримати дані про розвиток найбільших інфраструктур у Всесвіті, розподіл матерії в космосі та формування галактик.
Японія може стати п'ятою країною після СРСР, США, Китаю та Індії, яка здійснить посадку апарату на Місяць. У квітні японська компанія Ispace запустила модуль Hakuto-R, який міг стати першим апаратом приватної розробки, який здійснив посадку на Місяць. Проте зв'язок з апаратом було втрачено.
Місячна програма Індії
Індія 14 липня запустила свою місячну місію Chandrayaan-3. Через три тижні космічний апарат вийшов на навколомісячну орбіту, а 23 серпня зонд успішно сів на поверхню супутника Землі.
Російська спроба висадитися на Місяць
Нещодавно перша в історії російська місія на Місяць провалилася. Місячна місія стартувала 11 серпня. Посадка "Місяця-25" на Південний полюс супутника Землі мала відбутися вже 21 серпня, проте 20 серпня в "Роскосмосі" повідомили, що міжпланетна автоматична станція "Луна-25" розбилася, зіткнувшись із місячною поверхнею.