Скасування відстрочки для студентів після 30 років: зареєстрували законопроект

В Раду внесли законопроєкт № 9672 про скасування відстрочки від мобілізації для студентів старше 30 років, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.
Документ зареєстрували у парламенті 4 вересня, свідчать дані у картці законопроєкту на сайті Верховної ради.
Зокрема, у законопроєкті пропонують додати кілька абзаців до статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
"Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти…", – йдеться в тексті.
У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
В пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної агресії українці почали зловживати цією нормою закону, щоб уникнути мобілізації.
Так, у 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту.
У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників.
Нардепи зазначають, що "спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників у порівнянні з минулим 2022 роком".
Ініціаторами законопроєкту стали нардеп і представник президента у парламенті Федір Веніславський, нардепка групи "Партія "За майбутнє" Ірину Констанкевич, "слуга народу" та заступниця голови комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Мар’яна Безугла.