The Times: Шведська влада планує скасувати заборону на видобуток урану

Шведська влада готується скасувати заборону на видобуток урану, аби мати власне джерело палива для атомних електростанцій в умовах, коли більшість постачань залежать від Росії.
Про це повідомляє The Times.
Міністерка з питань клімату Швеції, 26-річна Роміна Пурмохтарі, стверджує, що парламентська більшість країни підтримує скасування заборони на видобуток урану в країні.
Вона пояснила, що видобуток урану допоможе забезпечити шведські АЕС включно з реакторами, які планується побудувати, паливом, аби Швеція змогла подвоїти виробництво електроенергії за наступні 20 років.
"Ядерна енергетика також має менший вплив на навколишнє середовище і вимагає обмежених ресурсів у порівнянні з більшістю джерел енергії", – зазначила Пурмохтарі.

Для цього шведський уряд має домогтись скасування мораторію на видобуток урану, запровадженого попереднім урядом у 2018 році.
У Швеції історично існував помітний антиядерний рух, який домігся фактичного заморожування ядерного сектора країни з 1980-х років.
Але в останні роки ситуація змінюється, пише The Times, оскільки в ЄС шукають надійних джерел палива для АЕС. На Швецію ж припадають близько 80% уранових родовищ на території Євросоюзу.
Щонайменше дві іноземні компанії – австралійська Aura Energy та канадська компанія District Metals – висловили готовність долучитись до видобутку урану у Швеції.
Уряд Швеції на початку серпня заявив, що зніме обмеження на кількість ядерних реакторів, дозволених у країні, і спростить процес отримання дозволів для нових реакторів.