РФ може готувати операцію під чужим прапором у Чорному морі – США

У Держдепартаменті США попередили, що Росія може готувати операцію під чужим прапором у Чорному морі на тлі серії атак по портовій інфраструктурі на півдні України.
Про це на брифінгу заявив речник Держдепу Метью Міллер.
Він нагадав про вихід РФ із Чорноморської зернової ініціативи, а також повідомив, що минулого тижня Росія провела тренувальний напад на модель корабля в Чорному морі.
"У нас є інформація, яка дозволяє припустити, що вони можуть готувати операцію під чужим прапором", – підкреслив Міллер.

Представник Держдепу додав, що США продовжать консультації з партнерами щодо альтернативних шляхів вивезення українського зерна.
Водночас він визнав, що без відкриття морських шляхів "не існує ідеального рішення", яке б дозволило Україні відвантажувати таку ж кількість зерна, як вона це робила в рамках Чорноморської зернової ініціативи.
Як відомо, Росія 17 липня заявила про зупинку дії "зернової угоди" і пригрозила "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження ініціативи без участі РФ. Крім того, Москва почала масовані обстріли портової інфраструктури Одеси та дунайських портів.