Вихід РФ з “зернової угоди”: ЄС хоче збільшити експорт української продукції

Європейський союз хоче збільшити експорт українського зерна автомобільним і залізничним транспортом. Це може компенсувати вихід Росії з "зернової угоди".
Про це повідомляє Reuters.
"Це означає, що сотні тисяч людей по всьому світу будуть позбавлені основних продуктів харчування… Вони використовують голод як зброю. Це одна з найгірших речей, які Путін міг зробити", – заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель на полях саміту блоку з країнами Латинської Америки та Карибського басейну.

Ще один неназваний посадовець ЄС сказав виданню, що у Брюсселі підтримують зусилля ООН та Туреччини повернути Росію до "зернової угоди".

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що ЄС прагне відповісти на рішення РФ розширенням наземних маршрутів експорту українського зерна. Мова йде про так звані "смуги солідарності", а також постачання автомобільним та залізничним транспортом через сусідів України з ЄС та Молдову.
"Є й інші шляхи вивезення зерна з України, наприклад, через Румунію та Польщу. Якщо росіяни продовжуватимуть політику перешкоджання експорту зерна та добрив з України, нам доведеться шукати інші шляхи для вивезення зерна", – сказав політик.

Росія зірвала "зернову угоду"
Як повідомлялося, вчора Росія заявила, що виходить з "зернової угоди". Москва пояснила свої дії нібито невиконанням її вимог.
Проте варто зазначити, що РФ декілька місяців блокувала стабільну роботу "зернового коридору". Російська сторона зривала перевірки кораблів, а також обстрілювала зернові терміни одеських портів.
Президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі.