В МЗС Фінляндії натякнули на причетність РФ до зриву вступу Швеції в НАТО

Міністр закордонних справ Фінляндії натякнув, що Росія може бути причетною до протесту зі спаленням Корану минулого тижня, який загрожує зірвати вступ Швеції до НАТО.
Про це йдеться у публікації Bloomberg.
Минулого тижня ультраправий активіст з подвійним данським та шведським громадянством Расмус Палудан спалив священну книгу ісламу в центрі Стокгольма. Це змусило президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана виключити підтримку вступу Швеції до НАТО.
За словами Хаавісто, потенційні зв'язки Палудана з Росією "були розслідувані, і було знайдено певні зв'язки в його оточенні".
У суботньому інтерв'ю YLE TV1 Хаавісто сказав, що цей епізод "порушує питання про те, що є якась третя сторона – наприклад Росія – або якась інша сторона, яка виступає проти членства в НАТО і прагне до провокацій для досягнення цієї мети. Це непростимо".

Уряд Швеції публічно не коментував зв'язок між Палуданом та Росією, але прем'єр-міністр Ульф Крістерссон цього тижня відзначив "сили", які можуть хотіти не допустити членства країни у військовому альянсі.
"Є сили як усередині Швеції, так і за її межами, які хочуть завадити членству Швеції у НАТО", – сказав Крістерссон.

Сам Палудан у коментарі шведським ЗМІ заявив, що збирається "щоп’ятниці" палити Коран перед посольством Туреччини, доки вона не припинить блокувати вступ Швеції до НАТО.
27 січня Палудан спалив Коран перед мечеттю, посольством Туреччини й консульством Росії в Копенгагені.
Туреччина та Угорщина є єдиними двома країнами з 30 членів НАТО, які ще не ратифікували заявки Фінляндії та Швеції. Коментарі Ердогана ставлять під сумнів перспективи приєднання Швеції до Альянсу. Оскільки у Туреччині в середині травня очікуються вибори, Ердоган прагне заручитися підтримкою релігійних консерваторів Туреччини.