Знімки з “Енгельса”: пошкоджень не помітно, але літаків поменшало

Судячи з супутникових знімків, отриманих "The War Zone", на російській авіабазі "Енгельс" явних пошкоджень після атак безпілотниками 26 і 29 грудня не спостерігається, але присутність і активність військових літаків там РФ знизила.
Москва в четвер заявила, що місто, в якому розташована її авіабаза "Енгельс" (у глибині Росії приблизно за 300 миль від українського кордону), було атаковане безпілотником втретє за цей місяць і вдруге за цей тиждень.
Проте супутникові знімки, отримані The War Zone в четвер, не показують явних пошкоджень бази, яка є домом для 22-ї дивізії важкої бомбардувальної авіації, яка експлуатує одну ескадрилью винищувачів Ту-95 "Ведмідь" (Bear-H) і іншу ескадрилью надзвукових бомбардувальників Ту-160 (Blackjack).
Хоча обидва типи літаків Росія використовує в конфлікті в Україні, особливо в останні місяці для ударів по енергетичній інфраструктурі, супутникові знімки свідчать про значне зниження активності російської авіації дальнього радіусу дії в Енгельсі.

"Нові супутникові знімки авіабази Енгельс, розташованої в глибині Росії, від 29 грудня показують, що неодноразові спроби України завдати удару по авіабазі, а також прихід холодних погодних умов, схоже, призвели до значного зниження активності. Присутні лише 11 бомбардувальників, в порівнянні з 26-29 листопада.
Нещодавній снігопад в Енгельсі також свідчить про бездіяльність деяких літаків. У той час як п'ять Ту-95 "Ведмідь" помітно очищені від льоду і припарковані на розчищених перонах і руліжних доріжках, чотири інших залишаються вкритими снігом. Два бомбардувальники Ту-160 "Блекджек", що залишилися, також вкриті снігом, хоча принаймні один з них має ознаки того, що його платформу очистили від снігу, можливо, для забезпечення безпечного доступу до руліжних доріжок.
Явних пошкоджень після ймовірних українських атак на об'єкт 26 і 29 грудня не спостерігається, але, зменшуючи присутність літаків і встановлюючи нові захисні бар'єри, Росія, схоже, намагається пом'якшити постійну загрозу для своїх бомбардувальників, розміщених на базі", – повідомили аналітики.

29 грудня губернатор Саратовської області РФ Роман Бусаргін заявив, що російські системи протиповітряної оборони збили безпілотник в Енгельському районі. Користувачі соцмереж помітили смуги від ракет класу "земля-повітря", що тягнуться в небо поблизу бази. Повідомлялося про падіння уламків на паркан, авто і гараж.
Бусаргін не сказав, звідки взявся безпілотник, але росіяни приписують два попередні напади в цьому місяці українським безпілотникам.
За повідомленнями російських ЗМІ, 26 грудня в результаті атаки українського безпілотника на цю ж базу загинули три людини і четверо отримали поранення.
5 грудня авіабази Енгельс і Дягілєво були атаковані, як стверджує російське Міністерство оборони, реактивними безпілотними літальними апаратами радянського виробництва, модифікованими Україною для перевезення вибухівки. Російське МО мало на увазі реактивний літак Ту-141 "Стриж", який спочатку був побудований як розвідувальний БПЛА. Також, ймовірно, використовувалися менші Ту-143.
Ці атаки призвели до пошкодження щонайменше одного стратегічного бомбардувальника Ту-22М3 (Backfire-C) і, очевидно, також бомбардувальника Ту-95МС "Ведмідь" (Bear-H).
Російські бомбардувальники широко використовуються для запуску крилатих ракет по цілях в Україні з початку війни.
Міністерство оборони Великої Британії в четвер припустило, що однією з причин, чому українські безпілотники змогли зайти так глибоко в російський повітряний простір, є те, що Москва перемістила значну частину своїх засобів протиповітряної оборони в Україну.