WP: Як приймалося рішення про візит Зеленського до США

Вирішальним " Каталізатором" візиту стала телефонна розмова Байдена та Зеленського 11 грудня. Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.
Видання зазначає, що ще раніше президент України давав зрозуміти Байдену, що хотів би здійснити свою першу від початку вторгнення закордонну поїздку саме до США. Проте ситуація з безпекою в Україні робила таку подорож майже неможливою до грудня.
До кінця листопада розмови стали більш предметними, пише WP, а 11 грудня Байден у телефонній розмові із Зеленським розповів президенту України, що дав вказівку Пентагону приділити першочергову увагу ППО України і що передача Києву протиракетної батареї Patriot тепер є реальною можливістю.
Також президент США повідомив Зеленському про "позитивні сигнали" з Конгресу про готовність законодавців підтримати пакет допомоги Україні на суму $45 млрд.
Однак, на думку представника Білого дому, з яким поспілкувалося видання, саме новина про ЗРК Patriot, схоже, підштовхнула Зеленського здійснити поїздку якнайшвидше.
14 грудня Білий дім направив Зеленському офіційне запрошення, за два дні президент України погодився здійснити поїздку, а 18 грудня високопосадовці США отримали звістку, що візит офіційно підтверджено і Зеленський прибуде до Вашингтона через три дні.
21 грудня Володимир Зеленський вирушив до Вашингтона з неанонсованою поїздкою, яка стала його першим закордонним візитом з початку повномасштабного вторгнення РФ.
Для того, щоб потрапити до США, Зеленський прибув поїздом до Польщі, а потім літаком відбув до Вашингтона. За даними ВВС, у польоті борт супроводжували літак-розвідник НАТО та американський винищувач F-15.
У США він зустрівся з президентом Джо Байденом, а також виступив із промовою перед Конгресом США. У цей день США оголосили про допомогу Україні на 1,85 мільярда доларів, яка вперше включає ЗРК Patriot.