НБУ пом’якшив низку валютних обмежень: що змінилося

Національний банк України уточнив деякі інструменти валютного регулювання. НБУ ураховував, зокрема, запити громадян, бізнесу, волонтерів та державних органів.
Так, із 5 листопада 2022 року внесено зміни стосовно таких питань:
Придбання товарів за кордоном для підтримання обороноздатності України
Доповнено тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення для придбання яких волонтери – фізичні особи мають змогу розраховуватися гривневими платіжними картками за кордоном без обмежень, а фізичні особи мають змогу купувати валюту та переказувати її за кордон (у межах щомісячного ліміту 400 тис грн в еквіваленті).
До відповідного переліку також входять: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Діяльність українських експортерів
НБУ створив умови, щоб українські експортери мали змогу брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам. Так, із 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції.
"Відповідні зміни не матимуть значного впливу на міжнародні резерви та ухвалювалися, зважаючи на вагоме значення благодійних фондів, зокрема в умовах воєнного стану", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що з 6 вересня 2022 року для здійснення розрахунків у іноземній валюті юридичні особи мають спочатку використовувати наявну в них іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України.