Ціни на яйця вже досягли максимуму: коли вони почнуть дешевшати

Подорожчання яєць в останні місяці призвело того, що ціни зросли до максимального для України рівня. Але значного здешевлення можна очікувати лише навесні.
Про це сказала Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
"Поточну ціну можна вважати максимальною. Далі буде стабілізація та навіть можливе часткове зниження", – сказала Литвин.

За її словами, на це буде впливати два фактори:
Подальшому зростанню цін буде заважати низька купівельна спроможність українців. Люди будуть зменшувати споживання яєць; Буде відновлено технологічний ланцюг вирощування птиці. На початку війни деякі підприємства в умовах невизначеності частково призупинили інкубаційні процеси для вирощування молодої птиці. Через це поголів'я курей-несучок тимчасово скоротилося і обсяги виробництва зменшилися.
"Таким чином, з одного боку буде зменшуватися попит, а з іншого – збільшуватися пропозиція. Це й призведе мінімум до стабілізації ціни, а також потенційного зниження поточних цін на яйця на 10%", – зазначила Литвин.

За її словами, значне здешевшання продукту очікується у період відновлення сезону несучості курей у домогосподарствах з приходом тепла навесні.
Литвин також повідомила, що в останні періоди не спостерігало зростання експорту яєць з України.
"Він залишався на низькому рівні під час війни та не міг вплинути на зростання ціни", – розповіла аналітик УКАБ.

Нагадаємо, за даними Держстату, у вересні 2022 року найбільше в Україні подорожчали яйця (на 23,0%), сало та свинина, водночас сильно подешевшали овочі.