МВФ закликав Україну утримуватись від зниження податків

Міжнародний валютний фонд закликав владу України не робити кроків, які скорочують податкові надходження.
Про це заявив глава місії МВФ Гевін Грей за підсумками роботи у Відні 17-20 жовтня.
"Офіційним органам рекомендується утримуватися від заходів, що скорочують податкові надходження", – сказав він, наголосивши на необхідності "привести витрати у відповідність з наявним фінансуванням".

За його словами, російське вторгнення в Україну, яке почалося понад сім місяців тому, завдало величезних людських страждань і мало серйозні економічні наслідки. Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) значно скоротився, інфляція різко зросла, торгівля була значно порушена, а бюджетний дефіцит зріс до безпрецедентного рівня.
"Українська влада заслуговує на велику похвалу за збереження значного ступеня макрофінансової стабільності в цих надзвичайно складних обставинах", – додав Грей.

Він повідомив, що найближчі тижні буде обговорено запуск Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду (Program Monitoring with Board Involvement – PMB).
"PMB викладе політичні наміри влади щодо підтримки макроекономічної та фінансової стабільності та представить оцінку потреб у зовнішньому фінансуванні на 2023 рік", – сказав глава місії МВФ.

Таким чином, PMB також стане міцним якорем для макроекономічної політики, стане додатковим каталізатором донорської підтримки і допоможе підготувати шлях до повноцінної програми Фонду, додав Грей.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд та Україна планують обговорення запуску Моніторингової програми із залученням Ради директорів Фонду (Program Monitoring with Board Involvement – PMB). Очікується, що програма запрацює у грудні.