Кабмін затвердив графік переходу торговців на безготівкові платежі

Кабінет міністрів встановив крайні терміни обладнання торгових точок засобами прийому безготівкових платежів.
Графік переходу торговців на обов’язковий прийом безготівкових платежів розписано з 2023 до 2026 року. Відповідну постанову Кабміну № 894 від 29 липня опубліковано на Урядовому порталі.
Кабмін ухвалив, що торговці зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових платежів (в т.ч. з використанням електронних платіжних засобів, додатків, пристроїв), включаючи дистанційний продаж:

— з 1 січня 2023 року — усі торговці, які працюють у населених пунктах із населенням понад 25 тис. осіб (скасовано виняток для торгових підприємств із площею до 20 кв. м);
— з 1 січня 2024 року — торговці у населених пунктах з населенням від 5 тис. до 25 тис. осіб;
— з 1 січня 2025 року — торговці у населених пунктах з населенням до 5 тис. осіб.
Всі ці зміни не стосуватимуться: фізосіб-підприємців на першій групі єдиного податку; торговців, які продають через торгові автомати чи займаються виїзною торгівлею; продавців власноруч вирощеної чи вигодованої продукції. Для них крайній термін прийому безготівкової оплати встановлено з 1 січня 2026 року.
Всі перелічені вище вимоги не поширюються на торговців у районах проведення бойових дій або місцевостях, які перебувають у тимчасовій окупації (оточенні, блокаді).