Свої зобов’язання щодо зернової угоди підтвердили всі сторони — ООН

Після ракетного удару Росії по порту в Одесі свої зобов'язання щодо зернової угоди підтвердили всі сторони.
Про це на брифінгу в Нью-Йорку заявив заступник речника ООН Фархан Хак.
Він нагадав, що у вихідні Генеральний секретар Антоніу Гутерріш "беззастережно засудив" ракетні удари по порту в Одесі.
Водночас, за словами Хака, сторони у неділю ще раз підтвердили свої зобов'язання, взяті у рамках підписаних раніше документів.
"Уряд Туреччини великодушно надав приміщення для Спільного координаційного центру, який уже розпочав свою діяльність. До завтра туди прибудуть представники всіх сторін та ООН", — зазначив він.

Перше судно може "почати рух" найближчими днями, а поки що Центр у співпраці з представниками судноплавної галузі розробляє детальний протокол цих поїздок.
"Протокол буде опубліковано найближчим часом", — сказав Фархан Хак.

Нагадаємо, у Стамбулі 22 липня підписали угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна. Угоду підписали окремо Україна та Росія з ООН та Туреччиною.
Вранці 23 липня, наступного дня після укладання угоди про розблокування українських портів, росіяни обстріляли ракетами морський порт в Одесі, де готувалося до експорту українське зерно.
Начальник координаційного пресцентру Сил охорони та оборони півдня Наталія Гуменюк зазначила, що безпосередньо у сховище зерна окупанти не влучили.
У Кремлі спочатку заявили, що вони нібито "не мають жодного відношення" до атаки. Однак згодом у Росії визнали ракетний удар по Одеському порту. Окупанти переконують, що ракети знищили військовий об'єкт.