В Міненерго пояснили, як і для чого Росія шантажує Європу газом

Росія шантажує європейські країни газом, щоб створити прецедент. РФ таким чином прагне послабити санкції.
Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.
За його словами, Росія щодня постачала в Європу близько 167 млн кубометрів газу. Наразі цей об'єм зменшився до 100 млн. Російський "Газпром" пояснює, що нібито не може постачати більше через трубопровід "Північний потік – 1" через проблеми з турбіною.
"На сьогодні Росія використовує фактор цієї турбіни, як обґрунтування зменшення потужності "Північного потоку – 1". Це абсолютний шантаж, бо там 8 турбін, а сьогодні працюють тільки 3. Це абсолютно не пов'язано з тією турбіною, яка перебуває в Канаді", – заявив міністр.

Галущенко пояснює, що збільшити постачання газу в Європу можна, якщо використати український транзит. Проте Росія намагається завдяки газу зменшити вплив санкцій.
"Тут все зрозуміло. Якби вони хотіли постачати газ в Європу в тих обсягах, то могли б це зробити через українську трубу. Це черговий шантаж. І тут питання для росіян не в турбіні, а в тому, щоб зробити прецедент, що можна якийсь певний товар витягнути з санкцій. Це дуже небезпечний прецедент", – додав Галущенко.

Раніше ми повідомляли, що Росія значно зменшила об'єми поставок газу до Європи, пояснюючи це технічними проблемами з турбіною.
Водночас Канада готова передати "Газпрому" турбіну для постачання газу до Німеччини. Україна виступила проти, оскільки цей крок суперечить санкціям.