Грузія заборонила експорт пшениці та ячменю через російське вторгнення в Україну

Уряд Грузії схвалив постанову, яка передбачає заборону експорту пшениці та ячменю з Грузії до 1 липня 2023 року на тлі російсько-української війни.
Про це повідомляє пресслужба грузинського уряду.
Відповідний документ уже підписав прем’єр-міністр Грузії.
Як зазначено в постанові, рішення зумовлене актуальними проблемами продовольчої безпеки.

"З огляду на глобальні проблеми продовольчої безпеки, які виникли внаслідок російсько-української війни, експорт пшениці та ячменю з Грузії заборонений до 1 липня 2023 року. Постанова уряду набуває чинності з моменту підписання та поширюється на договірні відносини в рамках ланцюга вартості, що виникають. з 4 липня 2022 року", – йдеться в постанові.

Нагадуємо:
Країни Великої Сімки домовилися мобілізувати понад 4,5 млрд доларів на протидію створеній Росією продовольчої нестабільності, через що 20 мільйонів людей можуть опинитися на межі голодної смерті.
Криза спричинена тим, що Росія блокує українські морські порти – головні "ворота" для експорту зерна на світовий ринок, на якому Україна є однією з головних країн-експортерок. Наразі Україна може вивозити лише близько 2 млн тонн зерна на місяць, чого недостатньо для задоволення попиту на ринку, тож ціни на агропродукцію стрімко зростають.
В таких умовах деякі країни починають обмежувати обсяги продукції, яку можна вивозити за межі країни. Наприклад, Індія обмежила експорт пшениці для забезпечення продовольчої безпеки країни, хоча очікувалося, що вона все ж вийде на експортний ринок і зможе вгамувати ситуацію на ньому.