Документ, без якого не обійдеться жоден водій: як його оформити

Згідно з українськими законами, існує спеціальний договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, або автоцивілка. Вона потрібна кожному водієві, який планує сідати за кермо.
На платформі НБУ Financial Literacy Ukraine пояснили, як оформити документ, і що для цього потрібно.
Треба зібрати невеликий пакет документів
Перш за все, водієві треба обрати страхову компанію.
Далі потрібно зібрати такі документи:

свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт);
паспорт;
ідентифікаційний код;
пільгове посвідчення (для пільговиків).

А далі з цими документами оформити страховий поліс можна кількома способами. Наприклад, у офісі продажів страхової компанії. Також це можна зробити на офіційному сайті страхової компанії з чинною ліцензією. Ще один варіант – на перевірених сервісах онлайн-оформлення страхових продуктів.
"Остерігайтеся шахрайських сайтів. Шахраї можуть створювати сайти-клони відомих страховиків. Перевіряйте адресний рядок у браузері, зокрема після переходу на інші сторінки сайту. Якщо виникли сумніви, перш ніж оплатити електронний поліс автоцивілки, зателефонуйте на гарячу лінію страхової компанії та уточніть усі питання",– зазначили в НБУ.

Також оформити автоцивілку можна у страхового агента. Але потрібно слідкувати, щоб він дійсно був уповноваженим укладати такі договори.
Врешті, коли поліс придбано, то його дія починається з дати, що вказана в ньому. Перевірити чинність полісу можна на спеціальному сайті.
"Якщо за результатами перевірки на сайті МТСБУ інформацію про поліс не знайдено, значить такий поліс не є чинним. У такому разі негайно зверніться до агента чи компанії, у яких ви його придбали",– попереджає регулятор.

Скільки коштує автоцивілка та що покриває
Вартість полісу залежить від різних чинників, зокрема:

типу транспортного засобу та об'єму двигуна;
місця реєстрації транспортного засобу;
наявності пільг;
кількості ДТП (виплат, здійснених у зв'язку з ДТП) з вини страхувальника у попередніх періодах;
термін дії полісу тощо.

Важливо, що поліс покриває витрати потерпілого у ДТП, спричинені такою ДТП, наприклад ремонт його автомобіля та лікування. А от якщо водій був винним у ДТП, то такий поліс не покриває витрати винуватця. Крім того, не покриваються витрати власника (водія) транспортного засобу, спричинені викраденням автомобіля та пошкодженням його у разі злому.