Європейська організація з ядерних досліджень розриває зв’язки з РФ і Білоруссю

Рада Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) у четвер ухвалила рішення про повне припинення будь-якої співпраці з Росією та Білоруссю у зв’язку з повномасштабним вторгненням до України.
Про це йдеться у заяві CERN, опублікованій у п’ятницю.
"Вчорашнє рішення Ради підтверджує рішуче засудження вторгнення в Україну Російської Федерації за сприяння Білорусі, водночас залишаючи можливість продовження наукової співпраці, якщо це дозволятимуть майбутні умови", – повідомили в організації.

Відповідно до рішення Ради CERN, організація не буде продовжувати договори про співпрацю з російськими та білоруськими установами. Термін їхньої дії завершується в грудні й червні 2024 року відповідно.

Водночас CERN "продовжить ретельно стежити за ситуацією і готова вжити будь-яких подальших кроків з огляду на події в Україні".
Нагадаємо, у березні, засудивши військове вторгнення РФ, було ухвалене рішення про призупинення статусу РФ як спостерігача у CERN. А пізніше 23 держави-члени CERN підтримали призупинення контактів із вченими та дослідницькими центрами РФ та Білорусі.
На експериментальному обладнанні CERN працює близько 12000 дослідників із 500 наукових центрів і університетів. Серед іншого, CERN має в своєму розпорядженні цілу низку прискорювачів заряджених частинок, найбільший із яких – Великий адронний колайдер.