Зеленський: РФ порушила 400 міжнародних договорів з початку війни

Український президент Володимир Зеленський заявив, що Росія порушила близько 400 міжнародних договорів із 2014 року після початку війни проти України.
"Лише за час війни Росії проти України, а вона продовжується, я нагадаю вам, не з 24 лютого цього року, а з 2014 року, Росія порушила близько чотирьохсот різних міжнародних договорів, сторонами яких є наші держави", — сказав він під час Копенгагенського демократичного саміту.

Зеленський навів приклади окремих договорів, які порушила Росія. Серед них:

Статут ООН;
Конвенція ООН про боротьбу із фінансуванням тероризму;
Конвенція ООН щодо запобігання злочину геноциду та покарання за нього;
корпус конвенцій, що регулюють закони та звичаї війни;
Міжнародна конвенція захисту всіх осіб від насильницького зникнення;
Конвенція про захист культурних цінностей у разі конфлікту;
Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;
Конвенція ООН з морського права;
Заключний акт Наради з безпеки та співробітництва у Європі 1975 року;
Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод;
Статут Ради Європи.

"І варто окремо згадати Будапештський меморандум, порушення якого Росією додає цій картині максимального цинізму. Цим порушенням Росія нівелювала всю боротьбу за ядерне роззброєння у світі. Чого варті слова про ядерне роззброєння, якщо на Україну, у якої забрали третій за потужністю ядерний арсенал, здійснила напад держава, яка була серед тих, хто підписався під зобов'язанням утриматися від агресії і яка досі залишається ядерною державою?" – наголосив президент.
Будапештський меморандум (Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї) – міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією. Документ, підписаний після добровільної відмови України від ядерної зброї на початку 90-х, набув чинності після підписання. 1995 року Генеральна Асамблея ООН затвердила його як офіційний документ, обов'язковий для виконання всіма учасниками.