Bloomberg: Росія та Туреччина домовилися про розблокування експорту зерна без України

Росія та Туреччина обговорили попередні домовленості щодо розблокування експорту сільськогосподарської продукції через Чорне море. Однак, вони не погоджували свої плани з Україною.
Про це пише The Bloomberg.
Президент Туреччини Реджеп Ердоган запрпоонував, аби його країна допомогла розмінувати морські узбережжя поруч з Одесою у супроводі з українськими кораблями із зерном.
Очікується, що голова Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров обговорить цей план під час переговорів в Анкарі вже цієї середи.
"Фахівці вже виїжджають сьогодні до Туреччини, завтра туди прямує моя делегація. І сподіваюся, що ми там зможемо не те, що поставити остаточну крапку, це все-таки належить зробити нашим керівникам, але зможемо детально опрацювати ті варіанти, про які говорив президент (голова Кремля Володимир Путін, – ред.)", – заявив Лавров.

План між Росією й Туречченою передбачає розмінування моря й надання гарантій щодо безпечного проходу кораблів під егідою ООН. Москва, зі свого боку, вимагає надати їй можливість інспектувати торговельні судна щодо облаштування на них озброєння.
Водночас Україна не брала участі в переговорах й узгоджені планів.
"Заздалегідь кажучи про досягнення домовленостей Росія намагається перекласти відповідальність на Україну. Але правда в тому, що продовольча криза була штучно створена Росією – і тільки Росією", – заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

Нагадаємо, що США надіслали листи урядам більше ніж 14 країн з попередження про те, аби вони не купували у Росії викрадене в Україні зерно.
Також голова МЗС України Дмитро Кулеба прокоментував слова Путіна про те, що Росія не має наміру використовувати торгові шляхи для нападу на Одесу.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.