Туреччина сподівається погодити з Лавровим вивіз зерна з України

Туреччина в ході візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова сподівається виробити механізм експорту українського зерна по Чорному морю.
Про це заявив радник президента Туреччини Ібрагім Калин.
За його словами, вивезення зерна через морські порти бачиться найбільш розумним і реалізованим варіантом, як економічно, так і фізично.
"У цьому напрямку, безумовно, українська сторона матиме провести роботи з розмінування в портах Одеси. Але натомість є законні очікування безпеки, що російські кораблі не будуть заходити в ці порти", – зазначив Калин.

Він підкреслив, що на сьогодні тривають консультації щодо координації відправлення та прибуття цих суден між Туреччиною, Україною, Росією та ООН. І сторони мають створити механізм для спостереження за цим процесом. А важливі рішення можуть бути прийняті в ході візиту Лаврова 8 червня.
"Навіть якщо ми домовимося з основних питань, напевно, на початок процесу піде ще 3-5 тижнів. Тому що час йде проти нас, коли ми розглядаємо розмінування і підготовку коридору", – додав Калин.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін надав гарантії безпеки і заявив, що не атакуватиме Україну при вивезенні зерна по Чорному морю.
Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що жодних гарантій ще надано не було.